PROJEK SURIA 2012


















PROJEK SURIA 2012


KETERANGAN RINGKAS PROJEK :



Tajuk Projek   : Jualan Susu Segar Kambing Tanpa Dipasteur

Kategori Projek       : Teknikal

Tarikh Projek Dimulakan : 3 Mei 2012

Tarikh Projek Dipersembahkan : 23 Oktober 2012
 Kepada Pihak Pengurusan 

Tempoh Pelaksanaan Projek  : 6  bulan


Ringkasan Huraian Projek  
Alat PASTUria yang direka oleh kumpulan SURIA 2012

Jabatan Perkhidmatan Veterinar mempunyai tanggungjawab dalam  memastikan susu segar termasuk susu kambing yang sampai ke tangan pelanggan selamat untuk diminum ianya perlu melalui proses pempasteuran, dimana susu mentah yang baru diperah akan melalui proses basmi  kuman untuk tempoh serta kepanasan suhu mengikut piawaian tertentu tanpa menjejaskan kualiti pemakanan di dalam bahan tersebut.

Bagaimanapun seratus peratus susu segar kambing dari ladang penternak di negeri Kelantan tidak melalui proses pempasteuran tersebut, menyebabkan pengguna terdedah kepada pelbagai  risiko penularan penyakit atau keracunan makanan.

Sejenis alat yang mampu dimiliki oleh penternak kecil, mudah dioperasi serta memenuhi ciri-ciri alat pempasteuran telah direka bagi memastikan setiap penternak kambing dapat menghasilkan susu segar yang bersih serta selamat diminum oleh pengguna.


Ringkasan Punca-Punca Masalah :


Punca utama berlakunya masalah di atas ialah kerana ketiadaan alat pempasteuran yang sesuai dari segi kapasiti pengeluaran susu setiap penternak yang rata-rata adalah berskala kecil, di samping harga yang mahal dan tidak mampu dimiliki. Untuk menghantar susu kambing yang dikeluarkan oleh penternak ke Pusat Perkhidmatan Industri Tenusu yang bertanggungjawab mengumpul dan memproses susu lembu segar juga sukar kerana melibatkan kos pengangkutan dan tidak ekonomik bagi ladang yang berskala kecil.


Satu inovasi diperkenalkan dengan mencipta mesin yang setara dengan kemampuan mesin pempasteuran yang sedia ada di pasaran dari segi kemampuan serta kefungsiannya disamping harga yang murah dan mampu dimiliki oleh pengusaha kecil-kecilan.

Alat  baru ini mampu  membantu golongan penternak kambing susu kecil-kecilan dalam menghasilkan susu yang bersih serta selamat untuk diminum, selari dengan objektif  kedua Jabatan.   

Alat yang dicipta ini telah mampu menjimatkan kos operasi sebanyak 74 peratus, menjimatkan tenaga kerja sebanyak 50% serta menjimatkan masa kerja sebanyak 54%.



PEMILIHAN MASALAH PROJEK








SENARAI MASALAH KUMPULAN


SURAT ARAHAN PEMPASTEURAN







DIFINISI MASALAH


DIFINISI PASTEUR






DIFINISI SUSU MENTAH






BANCIAN PENTERNAK KAMBING SUSU NEGERI KELANTAN




 


 RAJAH SEBAB AKIBAT







PROSES KERJA PENGELUARAN SUSU SEBELUM PROJEK









KANDUNGAN `TOTAL PLATE COUNT'(TPC) SUSU MENTAH KAMBING
SEBELUM PROJEK


Carta Garis : TPC Susu mentah kambing



ANALISIS MASALAH


Analisis Pareto menunjukkan Jabatan memerlukan lebih tiga ribu lapan ratus ringgit sebulan untuk kos pemantauan kualiti susu kambing di seluruh negeri dengan 71 peratus adalah untuk kos tenaga kerja






KOS PEMANTAUAN


Analisis Kos Pemantauan  Bagi Memastikan   Susu Yang Dijual Kepada Pengguna Oleh Pengusaha Dipasteur Terlebih Dahulu














Analisis Masa Kerja Pemantauan  Bagi Memastikan   Susu Yang Dijual Kepada Pengguna Oleh Pengusaha Dipasteur Terlebih Dahulu






SASARAN PROJEK






OBJEKTIF PROJEK


Objektif kedua ditetapkan melalui Sesi Percambahan Fikiran Ahli  dengan membuat analisis Pareto ke atas kos yang terlibat di dalam proses pemantauan dan persampelan susu












PENCAPAIAN PROJEK

1.Pareto Perbandingan sebelum dan selepas projek




2. KANDUNGAN TPC SUSU KAMBING YANG DIPASTEUR





ANALISIS KOS FAEDAH


Jadual :Analisis Kos Faedah sebelum dan selepas projek





PENYERAGAMAN PROJEK






Tiada ulasan:

Catat Ulasan