PROJEK SURIA 2012
KETERANGAN RINGKAS PROJEK :
Tajuk Projek : Jualan Susu Segar Kambing Tanpa Dipasteur
Kategori Projek : Teknikal
Tarikh Projek Dimulakan : 3 Mei 2012
Tarikh Projek Dipersembahkan
: 23 Oktober 2012
Kepada Pihak Pengurusan
Tempoh Pelaksanaan
Projek : 6 bulan
Ringkasan Huraian Projek
Jabatan Perkhidmatan
Veterinar mempunyai tanggungjawab dalam memastikan susu segar termasuk susu kambing
yang sampai ke tangan pelanggan selamat untuk diminum ianya perlu melalui
proses pempasteuran, dimana susu mentah yang baru diperah akan melalui proses basmi
kuman untuk tempoh serta kepanasan suhu mengikut
piawaian tertentu tanpa menjejaskan kualiti pemakanan di dalam bahan tersebut.
Bagaimanapun seratus peratus
susu segar kambing dari ladang penternak di negeri Kelantan tidak melalui
proses pempasteuran tersebut, menyebabkan pengguna terdedah kepada
pelbagai risiko penularan penyakit atau keracunan
makanan.
Sejenis alat yang mampu
dimiliki oleh penternak kecil, mudah dioperasi serta memenuhi ciri-ciri alat
pempasteuran telah direka bagi memastikan setiap penternak kambing dapat
menghasilkan susu segar yang bersih serta selamat diminum oleh pengguna.
Ringkasan Punca-Punca
Masalah :
Punca utama berlakunya
masalah di atas ialah kerana ketiadaan alat pempasteuran yang sesuai dari segi
kapasiti pengeluaran susu setiap penternak yang rata-rata adalah berskala
kecil, di samping harga yang mahal dan tidak mampu dimiliki. Untuk menghantar
susu kambing yang dikeluarkan oleh penternak ke Pusat Perkhidmatan Industri
Tenusu yang bertanggungjawab mengumpul dan memproses susu lembu segar juga
sukar kerana melibatkan kos pengangkutan dan tidak ekonomik bagi ladang yang
berskala kecil.
Satu inovasi diperkenalkan dengan mencipta mesin yang setara dengan
kemampuan mesin pempasteuran yang sedia ada di pasaran dari segi kemampuan
serta kefungsiannya disamping harga yang murah dan mampu dimiliki oleh
pengusaha kecil-kecilan.
Alat baru ini mampu membantu golongan penternak kambing susu
kecil-kecilan dalam menghasilkan susu yang bersih serta selamat untuk diminum,
selari dengan objektif kedua Jabatan.
Alat yang dicipta ini telah mampu menjimatkan kos operasi sebanyak 74
peratus, menjimatkan tenaga kerja sebanyak 50% serta menjimatkan masa kerja
sebanyak 54%.
PEMILIHAN MASALAH PROJEK
SENARAI MASALAH KUMPULAN
SURAT ARAHAN PEMPASTEURAN
DIFINISI MASALAH
DIFINISI PASTEUR
DIFINISI SUSU MENTAH
BANCIAN PENTERNAK KAMBING SUSU NEGERI KELANTAN
KANDUNGAN `TOTAL PLATE COUNT'(TPC) SUSU MENTAH KAMBING
SEBELUM PROJEK
Carta Garis : TPC Susu mentah kambing |
ANALISIS MASALAH
Analisis
Pareto menunjukkan Jabatan memerlukan lebih tiga ribu lapan ratus
ringgit sebulan untuk kos pemantauan kualiti susu kambing di seluruh negeri dengan 71
peratus adalah untuk kos tenaga kerja
KOS PEMANTAUAN
Analisis Kos
Pemantauan
Bagi Memastikan
Susu Yang Dijual Kepada Pengguna Oleh Pengusaha Dipasteur Terlebih Dahulu
Analisis Masa Kerja Pemantauan Bagi Memastikan Susu Yang Dijual Kepada Pengguna Oleh Pengusaha Dipasteur Terlebih Dahulu
SASARAN PROJEK
OBJEKTIF PROJEK
Objektif kedua ditetapkan melalui Sesi Percambahan Fikiran Ahli dengan membuat analisis Pareto ke atas kos yang terlibat di dalam proses pemantauan dan persampelan susu
PENCAPAIAN PROJEK
1.Pareto Perbandingan sebelum dan selepas projek
2. KANDUNGAN TPC SUSU KAMBING YANG DIPASTEUR
ANALISIS KOS FAEDAH
Jadual :Analisis Kos Faedah sebelum dan selepas projek |
PENYERAGAMAN PROJEK
Tiada ulasan:
Catat Ulasan